flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Максим Пампура: "Навіть створивши окружні суди, відразу забезпечити їх новими будівлями і приміщеннями, які б відповідали усім вимогам і стандартам, неможливо, тим більше в умовах війни"

16 листопада 2023, 12:39

 У Києві відбулася зустріч представників проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права. Організатором та ідейним натхненником зустрічі зі своїми бенефіціарами виступила Програма USAID "Справедливість для всіх", а модерувала її заступник керівника проєкту пані Наталія Петрова.

Головна тема зустріч звучала: "Потреби у відновленні українських судів, які постраждали внаслідок бойових дій" проте в процесі обговорення учасники зійшлися на тому, що без оптимізації мережі судів України про ефективне відновлення судів, яке, безумовно, потребуватиме значних фінансових ресурсів, і забезпечення гарантованого доступу громадян до правосуддя, говорити, а тим паче реалізовувати подібні завдання, буде надзвичайно складно.

 

Про це говорили і Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов, заступник Голови, член Комітету Верховної Ради з питань правової політики, голова робочої групи щодо зміни мережі місцевих судів Павло Павліш та член також член Комітету Верховної Ради з питань правової політики, голова робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади Сергій Демченко.

Позицію Державної судової адміністрації України щодо питання оптимізації мережі судів озвучив в.о. Голови Максим Пампура.

 

"Що стосується оптимізації, запропонованого варіанту реорганізації, то ДСА України звичайно була залучена до цього процесу і я хочу сказати, що збоку ДСА України прораховано покроково що і за чим має відбуватись, звичайно за підтримки правового комітету, бо ми проговорювали ці питання й з фінансового боку, тому вважаємо, якщо буде політична воля, звичайно цю оптимізацію ми будемо реалізовувати", - сказав в. о. Голови ДСА України.

Разом з тим Максим Пампура зазначив, що навіть створивши окружні суди, відразу забезпечити їх новими будівлями і приміщеннями, які б відповідали усім вимогам і стандартам, неможливо, тим більше в умовах війни.
"Тому, ми звичайно не зможемо відійти від того, що перший рік, два, може навіть більше , тим паче, що ми знаходимося у стані війни, суди і надалі будуть розміщуватися у тих будівлях і приміщеннях у яких вони є", - наголосив очільник ДСА України.

 

Він також озвучив учасникам зустрічі цифри, що стосуються зруйнованих і пошкоджених судів.

"Що стосується зруйнованих приміщень, то я коротко скажу, що станом на тепер у нас зруйнованих і пошкоджених всього 127 приміщень, 119 – судових установ, з яких 120 є суди, 5 приміщень – це ТУ ДСА України, також приміщення ВККС та НШСУ. Там, де це можливо, а це 60 приміщень судів, майже половина, проведені аварійно-відновлювальні роботи, решта приміщень знаходяться або наближені до зони бойових дій, або знаходяться на окупованій території. Ми їх обліковуємо, але повернемося до цього питання після деокупації і нашої перемоги", - повідомив Максим Пампура.

Пресслужба ДСА України