flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РСУ заслухала інформацію в.о. Голови ДСА України щодо стану та перспективи фінансового забезпечення судової влади

16 листопада 2023, 12:41

На засіданні Ради суддів України, що відбулося 2 листопада в Києві, члени Ради заслухали інформацію в.о. Голови Державної судової адміністрації України Максима Пампури щодо стану та перспективи фінансового забезпечення діяльності органів судової влади.

В. о. Голови ДСА України Максим Пампура, який був запрошений на засідання, подякував членам Ради за надану можливість поінформувати про поточний стан справ, а свою доповідь розпочав з інформування з питань, які були відображенні у рішенні №36 від 30.08.2023 "Про організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади".

Найперше він звернув увагу на питання оплати праці працівників апарату судів.

"Державна судова адміністрація України у вересні місяці декларувала про те, що ми плануємо забезпечити стимулюючі виплати працівників апаратів судів по року на рівні 40 %. 548 мільйонів гривень – це ресурс, який був обрахований ДСА України для цих потреб. На виконання цього, першим траншем, який було погоджено з міністерством фінансів, а потім погоджено перерозподіл з ВРП, ми довели по системі фінансовий ресурс, виходячи з 30% по розпорядниках бюджетних коштів нижчого рівня. Наступний транш ми плануємо розподілити у грудні цього року, орієнтовно він складатиме 248 мільйонів. Плюс до того ми аналізуємо фінансовий стан і можливо зможемо збільшити розмір стимулюючих до 50%", - сказав Максим Пампура.

Він зазначив, що ДСА України надіслала в суди листа, яким рекомендувала розпорядникам бюджетних коштів на місцях найнезахищенішим категоріям працівників апарату суду, мова про секретарів судових засідань, виплачувати стимулюючі на рівні не менше 30%.

Виконувач обов'язків Голови ДСА України також інформував членів РСУ про перерозподіл додаткових фінансових та матеріально-технічних ресурсів для Київського окружного адміністративного суду, котрому передано всі справи з ліквідованого ОАС міста Києва; про закупку 511 генераторів для забезпечення роботи судів в умовах можливого відключення електроенергії. У цьому зв'язку він також повідомив, що суди на власний розсуд можуть закуповувати й системи екофлоу (акумулятори).

Щодо перспектив фінансування судів у наступному 2024 році, то зі слів Максима Пампури ДСА України зараз працює з відповідними органами, міністерством фінансів й парламентським комітетом, над проєктом закону "Про державний бюджет України на 2024 рік", який вже пройшов перше читання і має висновки бюджетного комітету.

"Зазначу, що в порівнянні з цим роком ДСА України, як головному розпоряднику коштів додано 3 млрд 201 млн, де 532 млн капітальні видатки: 300 млн – це будівництво і 232 млн – питання пов'язані з побудовою ЄСІТС. На жаль, попередньо за висновками бюджетного комітету, 300 млн планується відкликати й перерозподілити їх іншим чином. Що стосується загалом ресурсу, який розрахунково буде доведений, ми можемо казати про те, що суди будуть забезпечені, а це є наша пропозиція, однаково, на рівні 78% стимулюючих від фонду посадових окладів", - повідомив Максим Пампура.

Він також відповів на питання членів Ради суддів України щодо ситуації з санаторним комплексом "Шкло", щодо внесення змін до Типового положення про апарат суду та інші. Відтак, у підсумку розгляду питання порядку денного Голова Ради суддів України Богдан Моніч запропонував обмежитись обговоренням цього питання і не ухвалювати окремого рішення.

"Ми думаємо, що до кінця року ми ще зможемо заслухати керівництво ДСА України чи буде той другий транш, чи будуть розподілені кошти працівникам апаратів судів, на який бюджет слід очікувати з наступного року, щоб уже мати загальне бачення наших перспектив", - підсумував Голова Ради суддів України.

Переглянути відео з обговорення зазначеного питання можна на Ютуб-каналі РСУ.

Пресслужба РСУ