flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено подальшу співпрацю ДСА України та Програми ООН із відновлення та розбудови миру

16 листопада 2023, 12:51

9 листопада 2023 року в Державній судовій адміністрації України відбулася робоча зустріч в.о. Голови ДСА України Максима Пампури та керівниці компонента з громадської безпеки та соціальної згуртованості Програми ООН із відновлення та розбудови миру (ПРООН) Федеріки Діспенци  Під час зустрічі обговорено пріоритетні напрямки співпраці в 2024 році.

Головною метою проєктів  Програми ООН із відновлення та розбудови миру, як зазначив спеціаліст з питань верховенства права та доступу до правосуддя Іван Гончарук,  є  покращення умов доступу громадян до правосуддя на деокупованих  та прифронтових територіях.

"Ми працюємо в прифронтових областях від Чернігівської до Миколаївської, фокусуючись на допомозі місцевим загальним судам в питаннях покращення доступу громадян до правосуддя. Нам важливо знати про їх першочергові потреби, а найдетальніша інформація знаходиться саме в ДСА України", - зазначив Іван Гончарук.

Пані Федеріка Діспенца, наголосила на важливості стратегічних напрямів розвитку судової системи у воєнний та повоєнний періоди.

В.о. Голови ДСА України Максим Пампура, подякував представникам Програми ООН за підтримку судової системи і висловив сподівання, що спільно з проєктами ООН вдасться вирішити хоча б частину завдань, що актуальні для судів на звільнених територіях.

"Найбільшою нашою проблемою для судів, що відновили здійснення правосуддя на звільнених територіях, є відсутність належного матеріально-технічного забезпечення. Практично усі суди, де побували росіяни, розграбовані. Їм критично не вистачає комп'ютерів, сканерів, серверів, систем відеоконференцзв'язку, а це, як ви знаєте, чи не найдорожча складова в організації роботи судів", – підкреслив Максим Пампура.

В.о. Голови ДСА України також звернув увагу представників Програми на перспективи розвитку і вдосконалення Електронного суду, адже, об'єднавши зусилля, важливо працювати в системі правосуддя над спільними цифровими платформами, які будуть ефективно використовуватися не тільки у воєнний час, а й довгостроковій мирній перспективі.

Заступник Голови ДСА України Ольга Булка зосередила увагу присутніх на питанні  збору дезагрегованих статистичних даних у судових справах про воєнні злочини.

"Ми працюємо над запровадженням окремої статистичної звітності у справах про воєнні злочини. Це пов'язано не тільки з особливостями українського законодавства у цій категорії справ, а й з потребою  приведення у відповідність статистичних показників, котрі обліковуються органами прокуратури й судами, що дозволить бачити реальну картину в кримінальних провадженнях по воєнних злочинах", - поінформувала Ольга Булка.

Також в робочій зустрічі взяли участь координатор з громадської безпеки та соціальної згуртованості ПРООН Роман Хащенков та представники структурних підрозділів ДСА України.

 

Пресслужба ДСА України