flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забезпечення роботи правосуддя: підсумки роботи ДСА за 2023-й рік

11 березня 2024, 14:19

 

2023 рік – другий рік війни – був складним для країни в цілому та для судової системи зокрема. В умовах воєнного часу ДСА України продовжила вирішувати нагальні організаційні питання, пов’язані з відновленням правосуддя на деокупованих Силами Оборони України територіях та відновленням роботи судів, що зазнали пошкоджень внаслідок збройної агресії росії.

Бюджет судової системи станом на кінець 2023 року склав 18 549,0 млн грн, в тому числі для місцевих загальних та апеляційних судів були затверджені видатки в сумі 16 792,3 млн гривень.

З бюджетних призначень, передбачених у 2023 році ДСА України, як головному розпоряднику бюджетних коштів, 88% всього фінансового ресурсу було спрямовано на оплату праці.

На забезпечення здійснення судочинства й оплату комунальних послуг та енергоносіїв, поточної діяльності  було спрямовано лише 10% наявного фінансового ресурсу.

Разом з тим, завдяки збільшенню надходжень від сплати судового збору до спеціального фонду державного бюджету, ДСА України вдалося суттєво покращити ситуацію і спрямувати кошти на видатки розвитку.

ДСА України, з метою вирішення пріоритетних питань, було підготовлено і направлено листи до Вищої ради правосуддя про перерозподіл видатків державного бюджету. Вищою радою правосуддя прийняті відповідні рішення.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СУДІВ АЛЬТЕРНАТИВНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ ЕНЕРГОПОСТАЧАННЯ

Для забезпечення безперебійної роботи 511 судів на початку жовтня-листопада 2023 року  ДСА України були збільшені кошторисні призначення на придбання альтернативних джерел енергопостачання на загальну суму 54 940,0 тис. гривень.

Судами та ТУ ДСА України було визначено тип та характеристики альтернативного джерела енергопостачання для кожного суду окремо.

На сьогодні придбано 573 альтернативних джерела енергопостачання (генератори,  системи зберігання енергії (зарядні станції, гібридні інвертори, акумуляторні батареї тощо)) на загальну вартість 42 652,50 тис. грн та забезпечено ними  482 суди, зокрема 424 місцевих  загальних суди, 21 апеляційний суд, 20 господарських судів, 17 окружних адміністративних судів.

Інформація щодо закупівлі альтернативних джерел енергопостачання у  2023 році у судах

Також приміщення двох господарських судів та одного апеляційного суду, що розміщуються в орендованих приміщеннях, підключено до дизельних станцій орендодавців. 

Водночас, враховуючи блокування митного оформлення вантажу на польському кордоні, відсутність пропозицій від потенційних учасників 1 господарським судом, 2 окружними адміністративними судами, 2 апеляційними судами та  2 ТУ ДСА України не здійснено придбання запланованих альтернативних джерел енергопостачання.

Крім того, ДСА України під час підготовки до опалювального періоду 2023/2024 року судам та ТУ ДСА України було збільшено кошторисні призначення на суму 6486,7 тис. грн для придбання рециркулярних насосів, трансформаторів, конденсаційних модулів, теплових побутових насосів та котлів опалення. За результатом проведених процедур закупівлі в 18 судах встановлено відповідне обладнання на загальну суму 6091,9 тис. гривень.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БУДІВЕЛЬНИХ РОБІТ

Враховуючи невідкладну та критичну необхідність у проведенні першочергових робіт з капітального ремонту, реконструкції та реставрації у приміщеннях судових установ, в тому числі приміщеннях, що були пошкоджені внаслідок воєнних дій, ДСА України були збільшені бюджетні асигнування на загальну суму 66816,7 тис. грн, з яких проведено будівельних робіт на суму 25407,8 тис. грн, а саме:

  • капітальний ремонт системи опалення будівель Міжгірського районного суду Закарпатської області, Обухівського районного суду Київської області, Ржищевського міського суду Київської області, Добровеличківського районного суду Кіровоградської області, Городищенського районного суду Черкаської області на загальну суму 5520,2 тис. грн
  • капітальний ремонт покрівлі будівлі Любашівського районного суду Одеської області на загальну суму 991,62 тис. грн;
  • реконструкцію зовнішньої електромережі будівлі Миколаївського районного суду Львівської області на загальну суму 943,5 тис. грн;
  • аварійно-реставраційні роботи в будівлі Господарського суду міста Києва на суму 10000 тис. грн;
  • капітальний ремонт пошкоджених внаслідок воєнної агресії російської федерації будівель Малинського районного суду Житомирської області, Суворовського районного суду Одеської області, Ізюмського міськрайонного суду Харківської області (для нього також було придбано два загородження зі спеціального захисного скла для встановлення в залах судових засідань), ТУ ДСА України у Чернігівській області на загальну суму 5 191,10 тис. грн;
  • капітальний ремонт будівель Чернігівського апеляційного суду та Господарського суду Чернігівської області, пошкоджених внаслідок ракетного удару, на загальну суму 2 088,7 тис. гривень. Слід зазначити, що для проведення цих робіт, відповідно до інформації, отриманої від вказаних судів, ДСА України були збільшені асигнування в розмірі 39 213,59 тис. грн. Однак, зважаючи на значний обсяг робіт та обмежений час, протягом жовтня-грудня 2023 року було використано лише 5% від запланованих коштів (проведено технічне обстеження цих будівель та виготовлено проектну-кошторисну документацію);
  • реконструкцію будівлі Шаргородського районного суду Вінницької області на суму 672,7 тис. грн, що становить 19% від запланованих коштів, оскільки для здійснення поетапної оплати за певний обсяг виконаних робіт та невчасним проведенням казначейської служби оплати наданих актів, підрядник не мав можливості розпочати виконувати наступні етапи будівництва.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ

У 2023 році ДСА України продовжила роботу із забезпечення належного функціонування підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, що є надзвичайно  важливим з огляду на те, що практично всі засоби  інформатизації в судах, що знаходились на тимчасово окупованих територіях, було знищено або розграбовано, а також пошкоджено в результаті обстрілів.

З метою визначення технічного стану засобів інформатизації, що використовуються в судах, ДСА України дослідила технічний стан серверного та сканувального обладнання.

 

За результатами проведеного аналізу, з урахуванням отриманої від судів та ТУ ДСА України інформації щодо нагальної потреби в засобах інформатизації, ДСА України сформовано та доведено до судів і ТУ ДСА України кількісний розподіл серверного, сканувального обладнання та персональних комп’ютерів із зазначенням його орієнтовної ринкової вартості.

Слід зауважити, що серверне обладнання було розмежоване на три типи – за рівнем його потужності (сервери з мінімальною/середньою/оптимальною потужністю) у залежності від щоденних покладених на сервер завдань.

Придбання зазначеного обладнання мало збільшити загальний рівень оснащення судів засобами інформатизації (сервери, персональні комп’ютери, оргтехніка, сканери та обладнання для аудіо, відеофіксації та відеоконференцзв’язку) до 86%, зокрема: серверним обладнанням до 80 %, комп’ютерами до 88% та сканерами до 90%, що водночас дозволило б оновити морально застаріле та фізично зношене обладнання в судах і забезпечити більш ефективне функціонування електронних сервісів запроваджених в рамках Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

 

Інформація щодо придбання засобів інформатизації у 2023 році за рахунок додатково виділених коштів у судах

Основною причиною не використання виділених додаткових коштів за інформацією розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня є відсутність пропозицій від потенційних учасників процедури закупівлі.

Слід зауважити, що розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня з метою ефективного використання додатково виділених коштів, придбали інші, не передбачені розподілом засоби інформатизації, коли торги не відбулися.

Отже, було придбано 21 одиницю оргтехніки та мережевого обладнання на суму 567 тис. гривень.

Більшість розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня, яким з певних об’єктивних причин не вдалося здійснити закупівлю засобів інформатизації, звернулися до ДСА України з проханням передбачити виділення цих коштів у 2024 році.

Загалом же, в умовах воєнного часу спільними зусиллями ДСА України з судами та ТУ ДСА України вживаються всі необхідні заходи щодо забезпечення здійснення правосуддя.

Фото про придбання альтернативних джерел енергопостачання, придбання засобів інформатизації, проведення першочергових робіт з капітального ремонту, реконструкції та реставрації у приміщеннях судових установ можна подивитись в розділі прес-центр Фотогалерея