flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інтерв’ю з головою Господарського суду Сумської області Євгенією Жерьобкіною про підсумки роботи суду у 2023 році та виклики сьогодення

11 березня 2024, 14:22

 

10 березня у світі відзначається Міжнародний день жінок-суддів. Тож, шановна Євгеніє Анатоліївно, вітаю Вас та жінок-суддів зі святом, бажаю стійкості та твердості у прийнятті рішень, сил, натхнення та задоволення від роботи! Скільки жінок-суддів працюють у господарському суді?

Дякую та приєднуюсь до привітань! Досить довго професія судді вважалася винятково чоловічим видом діяльності, однак судова система у нашій країні демонструє гідне ставлення до жінок у професії. Це свято проголошено Генеральною Асамблеєю ООН 26 квітня 2021 року. Відтоді день жінок-суддів набув статусу міжнародного. Думаю, не випадково символи правосуддя - Феміда і Юстиція мають жіночі обличчя. Суддя позбавлений гендерних упереджень, але жінки-судді додають професії необхідного рівня емпатії, милосердя та здорової прискіпливості. Гендерна рівність у прийнятті рішень на всіх рівнях має важливе значення для сталого розвитку та демократії. У господарському суді працює 8 жінок-суддів, всі вони прекрасні служительки Феміди.

Як «кадровий голод» впливає на розгляд справ та на організацію роботи суддів?

Штатна чисельність суддів Господарського суду Сумської області становить 14 одиниць, фактична чисельність – 10, але повноваження щодо здійснення правосуддя мають лише 8 суддів. Навантаження на суддів дійсно суттєве – це 4 місце серед господарських судів. При такому значному навантаженні, суд має показник якості - 2,3% (5 місце по Україні). Судді справляються, але умови роботи складні.

Як було забезпечено фінансування суду у 2023 році?

Матеріально-фінансове забезпечення суду здійснювалось зі значними обмеженнями, але, порівняно з попереднім роком, не було затримок у відправці поштової кореспонденції, а наприкінці року навіть були придбані дизельний генератор та комп’ютерне обладнання. На базовому рівні забезпечувалась потреба в папері, обслуговуванні офісної техніки, розрахунок за надані послуги проводився без виникнення заборгованості.

Щодо видатків на оплату праці працівників апарату, то вони здійснювались нерівномірно, але за підсумком року забезпечили вищий, ніж попереднього року, рівень стимулюючих виплат. Проблемою також є те, що у 2024 році оклади працівників одного рівня в різних відділах істотно відрізняються відповідно до визначених Постановою КМУ від 29.12.2023 №1409 «Питання оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році» сімей посад. ДСА України звернулася до КМУ для врегулювання розмірів окладів, сподіваємося на позитивне вирішення цього питання.

Розкажіть більш детально про участь суду в ініціативі «Модельні суди» 3.0 проєкту ЄС «Право-Justice».

Так, у 2023 році дві інноваційні практики з управління персоналом були розроблені в межах ініціативи «Модельні суди» 3.0 та презентовані на конференції «Модельні суди України 2022-2023: напрацювання воєнного часу» у Львові. Це «Методика проведення внутрішнього аудиту роботи служби управління персоналом. Чекліст» та «Організація моделі внутрішнього навчання працівників апарату суду. Навчальний модуль». Метою внутрішнього аудиту є забезпечення ефективної роботи кадрового підрозділу, подолання застарілих моделей роботи, оптимальне ресурсне забезпечення. Судом визначені кроки процедури проведення аудиту та примірний чекліст оцінки роботи служби управління персоналом. В суді модернізовано організацію моделі внутрішнього навчання працівників апарату суду: запропоновано структуру та вимоги до навчального модуля, методику його підготовки. Вказані модельні рішення розміщені на платформі «Модельні суди: Майданчик добрих практик» для широкого загалу. Ми радіємо, що вони знайшли багато відгуків і вже використовуються судами України. На цей рік ми вже запланували низку нових навчальних модулів для працівників апарату.

Як колектив суду справляється з емоційною тривогою та відновлює свій ресурс під час війни?

 Внаслідок війни ми всі відчуваємо хронічний стрес, переживаємо різні травмуючі ситуації, втрати… Постійні сирени, тривоги, ракетна небезпека під час робочого дня – тільки це вже спричиняє відчуття паніки і стресу у кожного працівника. Головною метою допомоги в цей час є зниження відчуття безпорадності та заохочення до активностей всього колективу. Ми організували в суді зустрічі з психологинею, яка проводить заняття з ментальної підзарядки та використовує техніки арт-терапії. Окремо відвідали майстер-класи зі східного живопису. Працівники суду, судді та судді у відставці намалювали чудові роботи та поділилися своїми враженнями і словами підтримки в коротких історіях на сторінці суду у Фейсбук. Далі виникла ідея до Дня працівників суду організувати виставку робіт наших співробітниць. Ми пишаємося ними, підтримуємо їх захоплення, вони всі творчі і талановиті. Зараз готуємося вже до другої виставки. Традиція проведення художніх виставок в суді вже давня, від учасників процесу та відвідувачів ми завжди отримували багато схвальних відгуків з приводу цього.

Як забезпечується судочинство в умовах війни?

Суд працює у звичайному режимі, судді розглядають справи, учасники справ беруть участь у судових засіданнях, відвідувачі перебувають у приміщенні суду. Ми суворо дотримуємся правил дій під час повітряної тривоги. Оскільки суд знаходиться у прикордонній області поруч з країною-агресором – в першу чергу для нас важливо вирішити питання безпеки апарату та відвідувачів. В суді є найпростіше укриття, воно постійно дообладнується. Судова охорона роз’яснює сторонам місце його знаходження та правила поведінки в суді під час повітряної тривоги.

Будь-яка допомога наближає Перемогу України, розкажіть про вклад вашого колективу у Перемогу.

 Від себе особисто та від колективу хочу подякувати всім нашим захисникам і захисницям, які  щодня й щоночі захищають наші сім’ї, дають нам змогу жити і працювати. Колектив суду постійно допомагає волонтерам, донатить на необхідну техніку, деталі для ремонту авто, військове обладнання, збирає речі для переселенців. Судді з квітня 2022 року роблять свої добровільні внески шляхом перерахування частини суддівської винагороди на потреби Збройних Сил України. Слава всім, хто боронить Україну та працює заради неї! Слава Україні!

Євгеніє Анатоліївно, дякую Вам за цю розмову.

Інтерв’ю провела відповідальна особа за висвітлення діяльності суду, забезпечення зв’язків з громадськістю і ЗМІ Галина Коротун.

Господарський суд Сумської област