flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звертаєму увагу! Поширення недостовірної інформації у ЗМІ

15 червня 2020, 12:48

У деяких ЗМІ та соціальних мережах шириться недостовірна та неповна інформація щодо позиції Голови Верховного Суду Валентини Данішевської, яка була озвучена 1 червня 2020 року під час вебінару з Асоціацією правників України.

Задля уникнення будь-яких маніпуляцій і перекручувань наводимо повну цитату Голови Верховного Суду, висловлену після пропозиції модераторів вебінару звернутися до юридичної спільноти:

«Якщо говорити про юридичну спільноту, то я би хотіла, щоб ми всі заглибилися в розуміння того, що являє собою верховенство права, щоб ми зрозуміли, що не суд займається притягненням до відповідальності злочинців, не він їх відшукує, приводить до суду.

Я би хотіла привернути увагу і суспільства, і професіоналів, в тому числі прокурорів і адвокатів, до того, що рішення суду з’являється у змагальному процесі. Ви маєте змагатися один з одним. Доти, доки прокуратура буде слабкішою за адвокатуру, ми не зможемо забезпечити, можливо, якісь обвинувальні вироки.

Я би не хотіла, щоб усі ми були налаштовані саме на те, щоб притягнути або звільнити когось від відповідальності. Я би хотіла, щоб ми зосереджувалися на праві і щоб для нас найстрашнішим було уявлення про те, що ми можемо притягнути до відповідальності невинну особу.

Тому треба працювати над собою, не може нічого бути на «авось» – треба шукати докази, доводити, формувати правову позицію. Зараз є всі можливості для того, щоб адвокати проявили свій інтелект. Зараз саме найкраща правова позиція може призвести до бажаного результату. І нічого іншого, я переконана, на сьогодні у Верховному Суді не працює. Тому працюймо, колеги, будьмо уважні одне до одного, поважаймо та слухаймо одне одного. І тоді ми будемо всі поважні люди».

Пропонуємо нашим колегам – адвокатам, прокурорам, суддям, а також представникам ЗМІ завжди звертатися до першоджерела, щоб робити висновки на підставі реальної позиції суддів ВС.

Відеозапис вебінару можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=QMhhNRfI0Jo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3AyRdVkF1Wm23j8gYcnn4EoCJIJg64Kc8S6fUl7qe5yRhk5pKzqCdgz7g