flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось засідання колегії територіального управління ДСА України в Сумській області

24 березня 2023, 08:50

14 березня 2023 року в приміщенні Територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області відбулось засідання колегії ТУ ДСА України в Сумській області за участю керівництва ТУ ДСА,  голови Сумського апеляційного суду Рунова В.Ю., а також голів та керівників апарату місцевих судів Сумської області.

На засіданні обговорено підсумки діяльності територіального управління у 2022 році та перспективи 2023 року.

Начальник управління Віктор Кібець представив свій виступ у вигляді презентації; звернув увагу на стан фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів, нарахування та виплати заробітної плати та суддівської винагороди, кошторисні призначення в минулому та поточному роках; обговорено стан забезпечення судів засобами інформатизації.

Розглянуто актуальні питання по роботі судів в період воєнного стану, а також питання щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний стан; щодо порядку перетину державного кордону.

Не оминули увагою і проблему плинності кадрів та  наявності незаповнених вакансій в судах; проаналізовано надходження справ до судів та навантаження на суддів.

Також обговорено велику кількість інших питань стосовно забезпечення безперебійного та належного відправлення правосуддя в умовах сьогодення.

З метою забезпечення безперешкодного здійснення правосуддя Постановою КМУ від 16 грудня 2022 року № 1384 перелік секторів критичної інфраструктури доповнено сектором «Правосуддя».

Здійснення правосуддя забезпечує життєво важливі функції, порушення яких призводить до негативних наслідків для національної безпеки України.

Важливим є забезпечення безперебійним електропостачанням будівель судів.

Завдяки співпраці ТУ ДСА України в Сумській області  з Сумською ОВА, в рамках надання Україні  міжнародної технічної допомоги для потреб місцевих загальних судів області виділено 5 одиниць дизельних генераторів на загальну суму 285 485 грн.

Також з метою забезпечення безперебійного електроживлення приміщень Роменського та Охтирського міськрайонних судів для закупівлі генераторів виділено  кошти з місцевих бюджетів.

Загалом на даний час генераторами забезпечено 16 місцевих загальних судів.

На слайдах показано роботу по відновленню приміщень судів після ворожих атак. Так, в результаті ворожого бомбардування міста 08.03.2022 приміщення Охтирського міськрайонного суду зазнало руйнувань. Вибуховою хвилею було пошкоджено значну кількість кабінетів суддів, залів судових засідань, кабінетів працівників апарату суду та приміщень загального користування суду.

Враховуючи неможливість судом здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховним судом 25 березня 2022 року було змінено територіальну підсудність судових справ  Охтирського суду та визначено його підсудність Шишацькому районному суду Полтавської області.

Приміщення суду  було включено до Переліку витрат на ліквідацію наслідків воєнних дій та відновлення інфраструктури населених пунктів, погодженого Міністерством розвитку громад та територій України,  для фінансування будівельно-монтажних робіт на суму    2 775 972 грн.

Також рішенням комітету Охтирської міської ради виділено субвенцію для ремонту системи опалення на суму 332 226 грн.

Відновлювальні роботи закінчено 10.10.2022, а з 24.10.2022, ураховуючи наявність належних умов для здійснення правосуддя,  територіальну підсудність судових справ Охтирського міськрайонного суду Сумської області було відновлено.

Також пошкодження отримали приміщення Буринського, Великописарівського, Тростянецького районних судів. Внаслідок ворожих обстрілів в судах було пошкоджено фасади, вибиті вікна та двері. На  даний час проведені всі необхідні ремонтні роботи.

На слайдах голови та керівники апаратів судів області побачили стан пошкоджених приміщень судів та ці ж приміщення після ремонту.

Голова Сумського апеляційного суду Володимир Рунов в своєму виступі звернув увагу на  важливість комунікації  з головами та керівниками апарату судів та зазначив, що судді апеляційного суду завжди відкриті для спілкування.

За підсумками засідання колегії прийняті відповідні рішення з метою контролю та подальшого вдосконалення роботи по всім напрямкам діяльності.