flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про зміну територіальної підсудності судових справ Великописарівського районного суду

29 квітня 2024, 09:17

 
УКРАЇНА

ВИЩА РАДА ПРАВОСУДДЯ

РІШЕННЯ

 

Київ

 

23.04.2024                                                                                                         № 1224/0/15-24

 

Про зміну територіальної підсудності судових справ Великописарівського районного суду Сумської області

Вища рада правосуддя, ураховуючи положення частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», розглянувши подання Голови Верховного Суду про зміну територіальної підсудності судових справ Великописарівського районного суду Сумської області,

 

встановила:

 

відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду.

Порядок розгляду Вищою радою правосуддя подання Голови Верховного Суду щодо зміни територіальної підсудності судових справ визначено главою 29Регламенту Вищої ради правосуддя, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 52/0/15-17, у редакції рішення Вищої ради правосуддя від 21 листопада 2023 року № 1068/0/15-23, зі змінами.

18 квітня 2024 року до Вищої ради правосуддя (вх. № 5747/0/8-24) надійшло подання Голови Верховного Суду про зміну територіальної підсудності судових справ Великописарівського районного суду Сумської області шляхом її передачі до Охтирського міськрайонного суду Сумської області.

У поданні зазначено, що до Верховного Суду надійшов лист начальника Територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області Віктора Кібця (вх. № 892/0/1-24 від 26 березня 2024 року) про зміну територіальної підсудності судових справ Великописарівського районного суду Сумської області.

У вказаному листі зазначається, що у зв’язку зі значним пошкодженням приміщення Великописарівського районного суду Сумської області через обстріли, здійснені російською федерацією, за рішенням зборів суддів цього суду з 25 березня 2024 року робота суду була тимчасово зупинена до усунення обставин, які зумовили об’єктивну неможливість здійснення судом правосуддя.

Станом на сьогодні архівні документи, комп’ютерну та іншу техніку Великописарівського районного суду Сумської області переміщено до приміщення Охтирського міськрайонного суду Сумської області.

Штатна чисельність суддів Охтирського міськрайонного суду Сумської області становить 9 посад, фактична – 5 посад, що дає можливість відрядити суддів Великописарівського районного суду Сумської області для здійснення правосуддя до Охтирського міськрайонного суду Сумської області.

Площа приміщення Охтирського міськрайонного суду Сумської області є достатньою для забезпечення ефективної роботи суддів і працівників апарату суду.

Великописарівський районний суд Сумської області та Охтирський міськрайонний суд Сумської області розміщені в межах одного району.

До Верховного Суду надійшов також лист голови Великописарівського районного суду Сумської області Н. В’юник від 25 березня 2024 року із доданим до нього витягом із протоколу зборів суддів цього суду від 22 березня 2024 року № 12 (вх. № 869/0/1-24 від 25 березня 2024 року), у якому йдеться про ухвалення зборами суддів рішення про тимчасове зупинення з 25 березня 2024 року роботи Великописарівського районного суду Сумської області до усунення обставин, які зумовили об’єктивну неможливість здійснення судом правосуддя.

5 квітня 2024 року за № 12891/0/9-24 Вища рада правосуддя також надіслала до Верховного Суду копію витягу з протоколу зборів суддів Великописарівського районного суду Сумської області від 22 березня 2024 року № 2 для вирішення питання про наявність / відсутність підстав для зміни територіальної підсудності судових справ Великописарівського районного суду Сумської області.

Крім того, Верховний Суд листом від 4 квітня 2024 року № 1352/0/2-24 звернувся до Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) з проханням висловити позицію щодо доцільності зміни територіальної підсудності судових справ Великописарівського районного суду Сумської області. Листом від 12 квітня 2024 року № 10-9377/24 (вх. № 1117/0/1-24 від 15 квітня 2024 року) ДСА України повідомила Верховний Суд про доцільність розгляду питання про зміну територіальної підсудності судових справ Великописарівського районного суду Сумської області.

Ураховуючи викладене, Голова Верховного Суду вніс подання про зміну територіальної підсудності судових справ Великописарівського районного суду Сумської області шляхом її передачі до Охтирського міськрайонного суду Сумської області.

З огляду на зазначені в поданні Голови Верховного Суду підстави для зміни територіальної підсудності судових справ Великописарівського районного суду Сумської області, а також повідомлені факти та обставини Вища рада правосуддя вважає за необхідне змінити територіальну підсудність судових справ Великописарівського районного суду Сумської області шляхом її передачі до Охтирського міськрайонного суду Сумської області.

Пунктом 1 розділу II Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17, зі змінами (далі – Порядок), передбачено, що підставою для відрядження судді є, зокрема, зміна територіальної підсудності судових справ, що розглядаються у відповідному суді, в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Підстави для відрядження судді встановлюються Державною судовою адміністрацією України, у тому числі за зверненнями Вищої ради правосуддя. Повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді Державна судова адміністрація України надсилає до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України протягом десяти днів з дати отримання звернення (пункти 1, 2, 3 розділу II Порядку).

Ураховуючи наведене, Вища рада правосуддя вважає за доцільне звернутися до ДСА України щодо встановлення Державною судовою адміністрацією України наявності підстав для відрядження суддів Великописарівського районного суду Сумської області до Охтирського міськрайонного суду Сумської області для здійснення правосуддя.

Керуючись статтями 3, 30, 34 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», частиною сьомою статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», главою 29 Регламенту Вищої ради правосуддя, Вища рада правосуддя

 

вирішила:

 

  1. Змінити із 1 травня 2024 року територіальну підсудність судових справ Великописарівського районного суду Сумської області шляхом її передачі до Охтирського міськрайонного суду Сумської області.
  2. Державній судовій адміністрації України вжити невідкладних заходів щодо звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з повідомленням про необхідність розгляду питання про відрядження суддів Великописарівського районного суду Сумської області до Охтирського міськрайонного суду Сумської області для здійснення правосуддя.

 

 

Голова Вищої ради правосуддя                                                                  Григорій УСИК